گزارش شمال صنعت

هیچ مرجع نظارتی نتوانست ترمز این لایحه را بكشد

هیچ مرجع نظارتی نتوانست ترمز این لایحه را بكشد به گزارش شمال صنعت باوجود مخالفت های كارشناسی با افزایش تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و پابرجا بودن ۳ ایراد اساسی مراجع نظارتی، لایحه دولت توانست خویش را به صحن علنی مجلس برساند.



به گزارش شمال صنعت به نقل از مهر، باوجود مخالفت های كارشناسی با افزایش تعداد مناطق ازاد و ویژه كشور بدلیل صدمه هایی كه متوجه اقتصاد كشور می كند و پابرجا بودن ۳ ایراد اساسی مراجع نظارتی به این لایحه، لایحه دولت برای افزایش تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصاد خویش را به صحن علنی مجلس رسانده است و مقرر است فردا در صحن بررسی شده و به رای نمایندگان گذاشته شود. روند بررسی لایحه دولت در خصوص «ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری_صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری_صنعتی و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی» در سال های اخیر نشان می دهد، حجم گسترده تغییراتی كه مصوبه مجلس نسبت به لایحه دولت داشته، سبب شده شورای نگهبان فارغ از بررسی محتوایی، در مهر۹۷ و سپس در آذر۹۸، مصوبه مذكور را با اصل۷۴ قانون اساسی مغایر بداند. گفتنی است در جریان بررسی و تصویب لایحه دولت، پیشنهاد دولت در خصوص ایجاد ۱۳منطقه ویژه اقتصادی از جانب مجلس به ایجاد ۱۰۳منطقه ویژه اقتصادی افزایش یافته است! و همین مبحث از ایرادات اساسی شورای نگهبان برای رد مصوبه مجلس درباره ایجاد مناطق آزاد و ویژه در ۲سال اخیر بوده است. از طرفی در نامه سال قبل شورای نگهبان در پاسخ به مصوبه مجلس، نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در خصوص مغایرت مصوبه با بعضی از سیاست های كلی نظام به پیوست برای رئیس مجلس ارسال شده است. با این اوصاف نمایندگان مجلس در تلاش هستند تا شاید قبل از آغاز انتخابات مجلس، اغلب استان های كشور را دستكم به لحاظ قانونی به زرق و برق ظاهری ایجاد مناطق آزاد و ویژه مزین كنند! ماجرای اصلاح و تصویب مجدد لایحه در سال۹۸پس از اعاده لایحه ایجاد مناطق آزاد و ویژه از جانب شورای نگهبان، نمایندگان مجلس دهم در جلسه علنی مورخ ۲۸آبان سال جاری، لایحه پیشنهادی دولت در خصوص ایجاد ۸منطقه آزاد تجاری_صنعتی، ایجاد ۱۳منطقه ویژه اقتصادی و همینطور اصلاح محدوده ۳منطقه آزاد را با اصلاحات قابل ملاحظه ای به تصویب رساندند. این لایحه در مقطعی تصویب گردید كه افكار عمومی به دنبال بروز تنش و بلوای ناشی از جهش قیمت بنزین، انتظار انعكاس اخباری از جنس مدیریت مصرف سوخت را از بهارستان داشتند.در همین راستا مركز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی كارشناسی، به لایحه اعاده شده ایجاد مناطق آزاد و ویژه از جانب شورای نگهبان اشاره داشته و اظهارات هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت در كنار ایراد سابق شورای نگهبان در جریان بررسی لایحه در سال۹۷ را یادآور شده است. در این گزارش آمده: «در خصوص ایرادات هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام باید گفت این هیأت در سه بند شامل بندهای ۱۱ و ۱۷ سیاست های كلی اقتصاد مقاومتی و بند ۱ جزء «د» سیاست های كلی آمایش سرزمینی، مصوبه مجلس را مغایر بعضی از سیاست های كلی نظام دانسته است.»
پژوهشكده شورای نگهبان: هیچ اصلاحی در جهت رفع مغایرت با سیاست های كلی نظام صورت نگرفته استبه دنبال بررسی، اصلاح و تصویب مجدد لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری_صنعتی و ویژه اقتصادی در سال جاری، مجمع مشورتی حقوقی پژوهشكده شورای نگهبان در اظهارنظری ایرادات وارده به لایحه مذكور از جانب شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام را بررسی كرد. بررسی اظهارنظر مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان نشان می دهد، برای رفع مغایرت اصل۷۴ قانون اساسی كه منجر به عدم بررسی محتوایی مصوبه مذكور از جانب شورای نگهبان شده، طرحی تحت عنوان « طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی» توسط نمایندگان مجلس تهیه و در تاریخ ۱۳۹۷/۹/۱۱ اعلام وصول شده است. در بخشی از این گزارش آمده است: «ایرادی كه در نظر مورخ ۱۳۹۷/۷/۱۴ شورای نگهبان ذكر شده است، در مورد مغایرت مصوبه با سیاست های كلی نظام بوده است كه به باعث نامه مورخ ۱۳۹۷/۷/۱ رئیس هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست های كلی نظام به مجلس شورای اسلامی اعلام شده است. در مصوبه حاضر هیچ اصلاحی در جهت رفع ایرادات مذكور در نامه هیأت عالی نظارت به عمل نیامده است، بنابراین مصوبه حاضر از این حیث مغایر بند «۲» اصل ۱۱۰ قانون اساسی است.»شورای نگهبان ( آذر۹۸): مغایرت با اصل۷۴ قانون اساسی به قوت خود باقی استشورای نگهبان در بررسی اخیرش، آنچه پیرامون مناطق آزاد در مجلس مصوب و به شورا عرضه شده را به منزله لایحه تلقی كرده و نامه هیأت وزیران در مورد موافقت با اصلاحات انجام شده توسط مجلس را رافع ایراد سابق ندانسته و مغایرت با اصل۷۴ قانون اساسی را در مورد مصوبه مذكور كماكان برقرار می داند. این مورد نشان از ایراد شكلی قبل از بررسی محتوای مصوبه دارد.

مغایرت و تعارض ماهیت لایحه گسترش مناطق آزاد با بعضی از سیاست های كلی نظام گفتنی است در هفته پایانی پاییز۹۸، لایحه ایجاد مناطق آزاد و ویژه و اصلاح محدوده برخی مناطق آزاد بعد از اصلاح در جهت رفع ایراد شِكلی شورای نگهبان، مجدد در دستور كار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و فارغ از آنچه در مجلس به وقوع می پیوندد، باید منتظر موضع شورای نگهبان در مورد محتوای این مصوبه و همینطور اظهارنظر هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام بود؛ چون كه دستكم ایرادات سابق مجمع حكایت از مغایرت نفس لایحه با بعضی از سیاست های كلی نظام دارد.


منبع:

1398/09/25
20:12:03
5.0 / 5
4867
تگهای خبر: اقتصاد , صنعت , مناطق آزاد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور