مهر گزارش می دهد؛

رصد لحظه ای بازار ارز توسط بانك مركزی، ارز حاصل از صادرات شفاف شد

رصد لحظه ای بازار ارز توسط بانك مركزی، ارز حاصل از صادرات شفاف شد شمال صنعت: با راه اندازی سامانه نیما، تمامی فعالیت های ارزی كشور قابل مشاهده خواهد بود و بانك مركزی از كلیه مصارف ارزی به صورت لحظه ای خبردار می گردد.



به گزارش شمال صنعت به نقل از مهر، ۲۸ بهمن ماه سال قبل بود كه «سامانه نیما» با هدف تسهیل تامین ارز و تولید فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز فعالیت آزمایشی خویش را آغاز كرد و فعالیت رسمی آن هم از سوم اردیبشهت ماه سالجاری شروع شد.
سامانه نیما چیست؟
با همكاری بانك مركزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، سامانه ای به نام نیما یا همان سامانه نظام یكپارچه معاملات ارزی در حال شكل گیری است كه شامل همه مراحل خرید و فروش برای كالاهای وارداتی و عرضه ارز صادراتی است.
در این سامانه، واردكنندگان می توانند ارز مورد نیاز خویش را درخواست و در فضای رقابتی، نیازهای ارزی خویش را به بهترین قیمت به دست آورند؛ به عبارت بهتر، واردكنندگان می توانند بانك یا صرافی مورد نیاز خویش را انتخاب و یا درخواست خویش را به مناقصه بگذارند كه مشابه این فرآیند برای صادركنندگان با هدف فروش ارز به بهترین قیمت وجود دارد.
سامانه نیما چگونه كار می كند؟
سامانه نیما به سامانه جامع تجارت متصل است و ارتباطی را بین جریان كالا و ارز برقرار می كند و بازرگانان جهت استفاده از خدمات مجانی این سامانه، كافی است كه به سامانه جامع تجارت مراجعه نموده و در خواست خرید و یا فروش ارز را ثبت كنند. با این شرایط نه تنها دیگر نیازی به رجوع حضوری در صرافی ها نیست بلكه دسترسی به تمام صرافی ها و بانك های عامل به صورت همزمان امكان پذیر است.
اهداف سامانه نیما
سامانه نیما دارای مزایای فراوانی همچون جایگزین موفق سیاست ارز مداخله ای، جلوگیری از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه، جلوگیری از فرار سرمایه، جلوگیری از قاچاق كالا و فراهم كردن مقدمات اجرای سیاست یكسان سازی نرخ ارز است كه در ادامه به هر یك از آنها اشاره می شود:
۱-جایگزین موفق سیاست ارز مداخله ای: تزریق ارز مداخله ای به بازار ارز، یكی از زیان بارترین رویكردهای دولت برای كنترل نرخ ارز به حساب می آید چراكه به اذعان كارشناسان، بازار غیررسمی را گسترده تر كرده است. با راه اندازی سامانه نیما، امكان ثبت معاملات و در نتیجه تولید شفافیت در مبادلات ارزی رقم خواهد خورد؛ بدین سان سامانه نیما می تواند بعنوان جایگزینی موفق برای سیاست ارز مداخله ای عمل كند.
۲-جلوگیری از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه: امكان ثبت معاملات و تولید شفافیت در مبادلات ارزی به وسیله سامانه نیما همینطور باعث خواهد شد تا از هدررفت منابع ارزی و ورود آن به چرخه اقتصاد سیاه جلوگیری كند.
۳-جلوگیری از فرار سرمایه: یكی از عمده ترین راه های فرار سرمایه از كشور، صادرات كالا و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه تجارت رسمی كشور است. ارز ناشی از صادرات در سال های مختلف حدود نیمی از منابع ارزی كشور را به خود اختصاص می دهد كه با امكانات بوجود آمده در سامانه نیما و سامانه های مكمل آن نظیر سامانه جامع تجارت، این ارز به چهار روش یعنی «فروش به بانك ها یا صرافی ها»، «فروش به واردكنندگان قانونی»، «سپرده گذاری ارزی در نظام بانكی» و «واردات» به كشور باز می گردد.
۴-جلوگیری از قاچاق كالا: همزمان با افزایش حجم بازار نقدی ارز و افزایش تزریق ارز مداخله ای طی سال های گذشته، تامین مالی واردات كالای قاچاق در كشور به راحتی صورت می گرفت و واردات بی رویه كالاها به كشور به آسانی ممكن بود اما راه اندازی سامانه نیما با جلوگیری از تامین مالی اقتصاد غیررسمی، منجر به تقویت تولید داخل، افزایش درآمدهای گمركی، نظارت بیشتر بر كالاهای وارداتی و جلوگیری از واردات كالای قاچاق به كشور خواهد شد.
۵-فراهم كردن مقدمات اجرای سیاست یكسان سازی نرخ ارز: اجرای سیاست یكسان سازی نرخ ارز بدون تولید بستری شفاف و امن برای مبادلات ارزی امكان پذیر نخواهد بود. سامانه نیما می تواند با شفاف سازی مبادلات ارزی، امكان تعیین درست نرخ در اقتصاد را تولید و مقدمات اجرای سیاست یكسان سازی نرخ ارز را فراهم آورد.
علاوه بر اینها، «رصد لحظه ای بازار ارز توسط بانك مركزی»، «یكپارچه شدن نظام تجارت خارجی كشور از ثبت سفارش تا ترخیص كالا»، «امكان ثبت معاملات»، «ایجاد شفافیت در مبادلات ارزی» و «ایجاد نقشه ارزی» هم برخی دیگر از مزایای سامانه نظام یكپارچه معاملات ارزی به شمار می آیند.
سامانه نیما از دیدگاه مسئولان، نمایندگان مجلس و كارشناسان
اظهارنظرهای متفاوتی از جانب مسئولان، نمایندگان مجلس و هم كارشناسان برای سامانه نیما وجود دارد؛ بعنوان مثال اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور عنوان كرده كه سامانه نیما می تواند این امكان را فراهم آورد تا واردات كالا و خدمات به كانال های رسمی واگذار شود و یا آنكه محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت عنوان می كند كه این سامانه قاچاق را كم كرده و ساختار شفافی را برای ورود و خروج بازار ارز مشخص خواهد نمود.
از دیگر افرادی كه نگاه مثبتی به این سامانه دارند، می توان به «محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت»، «ولی اله سیف، رئیس بانك مركزی»، «محمدرضا پورابراهیمی، رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی»، «مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت»، «محمد لاهوتی، رئیس كنفدراسیون صادرات ایران»، «كسرائی پور، مدیر كل مقررات ارزی » اشاره نمود كه در جدول زیر گزیده ای از این اظهارنظرها را می خوانید.

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور
سامانه نیما می تواند این امكان را فراهم آورد تا واردات كالا و خدمات به كانال های رسمی واگذار شود چراكه تا پیش از این حتی این اطلاعات به صورت دقیق وجود نداشت كه ارزی كه خریداری می گردد به چه منظوری است. آیا به خانه می رود یا با آن قاچاق كالا انجام می گردد.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت
سامانه نیما جهت راه اندازی بازار ارز است و امكان قاچاق را كم می كند و ساختار شفافی را برای ورود و خروج بازار ارز مشخص می كند.
محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت
امیدواریم كه با این سیستم بتوانیم به مرور به سمتی پیش برویم كه تمامی ارزهای صادركنندگان عمده چه دولتی و چه خصوصی و همه آنهایی كه به شكلی تحت حاكمیت قرار دارند، مبادلاتشان در اشراف دولت قرار گیرد. با سیستم جدید ارزی می توان اختصاص ارز را هدفمند و برپایه اولویت پرداخت كرد.
ولی اله سیف، رئیس بانك مركزی
-سامانه نیما یك نظام یكپارچه معاملات ارزی با قابلیت تنظیم شوندگی و سیاست گذاری است؛ در نیما همه منابع و مصارف ارزی كشور در یك محل جمع می گردد و برپایه ترجیحات متقاضی و اولویت های سیاستگذار، عرضه و تقاضای ارز با هم تلاقی می كنند.
-نیما ابزاری را برای بانك مركزی و حاكمیت فراهم می كند كه با پیش بینی پیش از وقوع نیازمندی ها و منابع ارزی و با عنایت به سیاست های كلان كشور، كنترل مصارف ارزی كشور را به صورت سیستماتیك در دست داشته باشد و در نهایت ضمانت اجرایی نیما در آن است كه هیچ واردات رسمی و قانونی بدون رصد و تایید بانك مركزی در مورد جنبه های ارزی آن قابل انجام نیست.
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
سامانه نیما همان پرتال ارزی دولت دهم است، كه راه اندازی این سامانه یكی از موضوعات مهم و اساسی كشور است و باید روی آن كار شود.
مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت
-نوسانات نرخ ارز مانعی برای برنامه ریزی صادركنندگان بود بنابراین سیاست جدید دولت در تنظیم بازار ارز و شفاف سازی آن است و می خواهند با استفاده از سیاست های جدید ارزی از خروج غیررسمی ارز جلوگیری نمایند تا نیازهای واقعی ارز پاسخ داده شود و سامانه نیما هم برای این منظور طراحی شده است.
محمد لاهوتی، رئیس كنفدراسیون صادرات ایران
-موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات، همیشه توسط دولت مردان مورد شك وشبه قرار می گرفت كه در سامانه نیما شفافیت لازم برای آن تولید می گردد.
- نیما بر تمام فعالیت های ارزی نظارت می كند.
- نیما بعنوان ابرازی برای شفایت مالی بازار ارزی است.
-با سامانه نیما، كلیه فعالیت های ارزی قابل مشاهده می باشد و بانك مركزی از كلیه مصارف ارزی به صورت لحظه ای خبردار شده و به صورت دقیق می داند كه ارز حاصل از صادرات در چه محلی به فروش رفته و یا برای واردات چه كالایی به كار گرفته شده است.
كسرایی پور، مدیركل مقررات ارزی از اجرای آزمایشی سامانه «نیما»
با استفاده از سامانه نیما، ارز واردكنندگان از بستری امن تامین می گردد.
«نیما امیرشكاری»، كارشناس بانكداری الكترونیك
-سامانه نیما می تواند اطلاعات پراكنده را نظم دهی كند. ورودی و خروجی های ارز را كه به درستی شناسایی نمی گردد یا اگر شناسایی شد زمان بندی مناسبی برای آنها نداریم، شناسایی خواهد شد. یعنی افرادی كه صادرات كرده اند زمانی ارز به دستشان می رسد كه شخصی دیگر می خواهد واردات انجام دهد.
حسین وكیلی، كارشناس بانك
-سامانه نیما برای ساماندهی معاملات ارزی عملیاتی شده كه هدف از آن، تسهیل تأمین ارز و تولید فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز است.
محمد حسینی شاهرودی، نماینده مجلس شورای اسلامی
-در جلسه ای مبحث سامانه نیما عنوان شد كه مورد تحسین نمایندگان مجلس قرار گرفت و این سامانه می بایست خیلی قبل تر راه اندازی می شد.
عزت الله یوسفیان ملا، عضو كمیسیون برنامه و بودجه
با استمرار شرایط كنونی و ارتقای سامانه نیما می توان پیش بینی نمود كه به دستاوردهای مهمی همچون شفافیت در نظام ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات دست پیدا نماییم.

1397/02/29
14:21:32
5.0 / 5
4354
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بانك مركزی , تجارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور