افزایش ۸۰ درصدی قیمت لوازم خانگی

شمال صنعت: نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی از افزایش حدود 80 درصدی قیمت لوازم خانگی از نهم اسفند آگاهی داد و بالارفتن هزینه مواد اولیه و محصولات صنایع بالادستی، همچون پتروشیمی و فولاد، را از دلایل تأثیرگذار بر افزایش قیمت ها دانست.

افزایش ۸۰ درصدی قیمت لوازم خانگی
به گزارش شمال صنعت به نقل از خبر آنلاین، نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی با اشاره به رشد هزینه تولید و کاهش قدرت خرید خانوارها اظهار داشت: بازار اکنون با کمبود محسوس کالا مواجه نیست، اما افت تقاضا، کاهش حاشیه سود فروشندگان و دشوار شدن فروش اقساطی، کنشگران این صنف را تحت فشار قرار داده است.
افزایش قیمت لوازم خانگی در ماه های اخیر، در کنار کاهش قدرت خرید خانوارها، بازار این کالاها را با شرایطی متفاوت رو به رو کرده است؛ بطوریکه از یک سو هزینه تولید و قیمت غائی محصولات بالا رفته و از طرف دیگر، افت تقاضا و دشواری فروش، فعالیت فروشندگان را تحت فشار قرار داده است. در چنین شرایطی، این پرسش مطرح است که افزایش قیمتها تا چه اندازه ناشی از بالارفتن هزینه های تولید و تامین کالا و وضعیت فعلی بازار تا چه اندازه متاثر از کاهش قدرت خرید مردم است؟
ایسنا در پرونده ای به بررسی شرایط بازار لوازم خانگی و عوامل موثر بر افزایش قیمتها و کاهش تقاضا پرداخت که در اولین گزارش این پرونده، به سراغ فروشندگان و کنشگران مراکز عرضه لوازم خانگی رفتیم تا از نگاه آنان، وضعیت فروش، تغییر رفتار مشتریان، نوسان قیمتها و چالش های تامین و فروش کالا را بررسی نماییم.
در ادامه این پرونده، حسین شهرستانی - نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی از افزایش حدود ۸۰ درصدی قیمت لوازم خانگی از نهم اسفند اطلاع داد و رشد هزینه مواد اولیه و محصولات صنایع بالادستی، همچون پتروشیمی و فولاد، را از دلایل تأثیرگذار بر افزایش قیمت ها دانست. با وجود افزایش قیمت ها، بازار اکنون با کمبود محسوس کالا مواجه نیست؛ چونکه کاهش قدرت خرید خانوارها و افت تقاضا، مانع از بروز کمبود محسوس در بازار شده است.
شهرستانی همین طور کاهش حاشیه سود فروشندگان، دشوار شدن فروش اقساطی برای واحدهای صنفی کوچک و محدودیت دسترسی کاسبان به تسهیلات بانکی را از دیگر چالش های این بازار عنوان نمود.
در این گزارش، دیدگاه اتحادیه لوازم خانگی در رابطه با دلیلهای افزایش قیمت ها، وضعیت عرضه و تقاضا و مشکلات کنشگران صنفی را بررسی نموده ایم تا در کنار روایت فروشندگان، ابعاد دیگری از شرایط فعلی بازار لوازم خانگی روشن شود.
نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی با اشاره به رشد هزینه تولید و کاهش قدرت خرید خانوارها اظهار داشت: بازار اکنون با کمبود محسوس کالا مواجه نیست، اما افت تقاضا، کاهش حاشیه سود فروشندگان و دشوار شدن فروش اقساطی، کنشگران این صنف را تحت فشار قرار داده است.
وی در رابطه با وضعیت قیمتها در این بازار اظهار داشت: از نهم اسفند و همزمان با ایجاد شرایط بحرانی و بروز مشکلاتی برای برخی صنایع همچون پتروشیمی ها، قیمت لوازم خانگی در مجموع حدود ۸۰ درصد بالا رفته است.
نمی توان گروه خاصی از لوازم خانگی را پیشتاز افزایش قیمت دانست، برای اینکه بالارفتن هزینه ها حدودا در تمام گروههای کالایی اتفاق افتاده است. افزایش قیمت محصولات صنایع بالادستی همچون پتروشیمی و فولاد، هزینه تولید را برای خیلی از تولیدکنندگان بالا برده و در نهایت بر قیمت لوازم خانگی اثر گذاشته است.
نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی در رابطه با وضعیت عرضه در بازار اظهار داشت: اگر بازار در وضعیت عادی قرار داشت، باتوجه به کاهش تولید یا واردات ممکن بود در بعضی کالاها کمبود ایجاد شود، اما قدرت خرید مردم و میزان تقاضا به اندازه ای کاسته شده که اکنون کمبود محسوسی در بازار احساس نمی گردد. در بازار گرانی وجود دارد، اما لزوما نمی توان آنرا گران فروشی دانست؛ برای اینکه کالا از مبدأ گران شده است.
به قول شهرستانی، تولیدکنندگان داخلی به علت افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه تمام شده ناچار به اصلاح قیمت محصولات خود شده اند و کالاهایی که به شکل مستقیم با ارز وارد کشور می شوند نیز از افزایش نرخ ارز تأثیر می پذیرند.
شهرستانی در رابطه با تغییرات مداوم قیمت در بازار توضیح داد: در کالاهای تولید داخل، فروشنده لزوما مجبور نیست هر روز قیمت را استعلام کند، برای اینکه شرکت های تولیدکننده بطور معمول لیست قیمت مشخصی دارند و این قیمتها تا زمان وقوع تغییر جدی در نرخ ارز یا هزینه مواد اولیه ثابت می ماند. اما وضعیت کالاهایی که مستقیما با ارز در ارتباط هستند متفاوت می باشد. کالاهای وارداتی و برخی کالاهای عرضه شده از مسیرهای ملوانی و کولبری تحت تأثیر مستقیم نرخ ارز قرار دارند.

فروش اقساطی برای کاسبان کوچک دشوار شده است

نایب رییس اتحادیه لوازم خانگی با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید اقساطی اظهار داشت: در وضعیت تورمی فعلی، فروشنده خرد نمی تواند به سادگی از سرمایه شخصی خود کالا را اقساطی عرضه کند؛ برای اینکه حتی با درنظر گرفتن درصدی روی قیمت کالا، ممکنست تا زمان وصول کامل اقساط، افزایش قیمتها از بازده این فروش بیشتر شود. سرمایه یک واحد صنفی محدود است و فروشنده نمی تواند تعداد زیادی کالا را برای مدت طولانی به شکل اقساطی واگذار کند؛ بخصوص آنکه خیلی از کارخانه ها نیز فروش خویش را نقدی کرده اند یا مهلت خیلی کوتاهی برای تسویه درنظر می گیرند.
شهرستانی همین طور سیاستهای اعتباری بانکها را یکی دیگر از موانع دانست و اظهار داشت: دسترسی کاسبان خرد به تسهیلات بانکی دشوار شده و سیاستهای انقباضی بانکها نیز امکان استفاده خیلی از واحدهای صنفی از منابع بانکی را محدود کرده است.

انتقاد از نحوه تامین مالی فروشگاه های بزرگ

وی در رابطه با فروش اقساطی در فروشگاه های بزرگ نیز اظهار داشت: اگر این فروشگاه ها بتوانند مطابق تبلیغات خود کالا را با اقساط و نرخ های اعلام شده عرضه کنند، بخشی از این امکان ناشی از نوع تعامل آنها با شبکه بانکی است؛ امکانی که به قول او برای خیلی از کاسبان خرد وجود ندارد. بانکها تمایل بیشتری به همکاری با مشتریان بزرگ دارند و قراردادهایی با برخی فروشگاه های بزرگ منعقد می کنند که شرایط مشابه آن در دسترس واحدهای صنفی کوچک نیست.
شهرستانی در قسمت دیگری از سخنان خود به مسایل مالیاتی کاسبان اشاره نمود و اظهار داشت: افزایش قیمت کالا سبب شده مبلغ ریالی تراکنش واحدهای صنفی افزایش پیدا کند، اما این افزایش الزاماً به مفهوم رشد درآمد یا سود فروشندگان نیست. فروشنده ممکنست همان تعداد کالایی را که در گذشته می فروخت، امروز با چند برابر قیمت قبلی عرضه کند؛ بدین سبب مبلغ تراکنش او افزایش خواهد یافت، در صورتیکه به علت کاهش تقاضا و رقابت شدید در بازار، حاشیه سود واحدهای صنفی حتی کمتر از گذشته شده است. امیدواریم با بهبود شرایط اقتصادی و افزایش قدرت خرید خانوارها، امکان دسترسی مردم به کالاهای مورد نیاز و شرایط مناسب تر برای فعالیت کاسبان فراهم گردد.

حرف آخر اینکه در بازار گرانی وجود دارد، اما لزوما نمی توان آن را گران فروشی دانست؛ به جهت اینکه کالا از مبدأ گران شده است. سرمایه یک واحد صنفی محدود است و فروشنده نمی تواند تعداد زیادی کالا را برای مدت طولانی بشکل اقساطی واگذار کند؛ بویژه آن که بسیاری از کارخانه ها هم فروش خود را نقدی کرده اند یا مهلت خیلی کوتاهی برای تسویه در نظر می گیرند. انتقاد از نحوه تأمین مالی فروشگاه های بزرگ وی در ارتباط با فروش اقساطی در فروشگاه های بزرگ هم عنوان کرد: اگر این فروشگاه ها بتوانند مطابق تبلیغات خود کالا را با اقساط و نرخ های اعلام شده عرضه کنند، بخشی از این امکان ناشی از نوع تعامل آنها با شبکه بانکی است؛ امکانی که به قول او برای بسیاری از کاسبان خرد وجود ندارد.


منبع:

1405/07/21
19:15:15
5.0 / 5
5
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , پتروشیمی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها