خط لوله تاپی تهدیدی برای ایران است؟

خط لوله تاپی تهدیدی برای ایران است؟ به گزارش شمال صنعت وزیر امور خارجه ترکمنستان امروز وارد کابل شده تا با مقامات طالبان در مورد ادامه فعالیت ها روی خط لوله تاپی (ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هندوستان) که انرژی آسیای مرکزی را از راه افغانستان به پاکستان و هند وصل می کند، مذاکره کنند؛ موضوعی که به اعتقاد کارشناسان در صورت تأمین امنیت و تحقق می تواند زمینه ساز شرایط رقابتی برای ایران باشد.


به گزارش شمال صنعت به نقل از ایسنا، با روی کار آمدن باردیگر طالبان در افغانستان بحث خط لوله گاز ترکمنستان - افغانستان - پاکستان - هند، مشهور به TAPI بار دیگر مطرح شده است؛ ساخت بخشی از خط لوله گاز تاپی قبل از سقوط کابل به دست طالبان شروع شده بود، خط لوله ای که گاز ترکمنستان را از خاک افغانستان به پاکستان و هند می رساند.
قرارداد پروژه میلیاردی تاپی که طرحی مشترک بین ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند است، ۱۹ تیرماه ۱۳۹۲ در عشق آباد به امضا رسید و قرار بود راه اندازی آن در سال ۲۰۱۹ آخر یابد، اما به علل امنیتی تابحال عملی نشده است؛ حالا این طرح روی میز مذاکره قرار گرفته و این سوال را به وجود آورده که اجرای آن باعث شود طرف پاکستانی و هندی به ادامه همکاری با ایران در مبحث پروژه خط لوله صلح بی میل شوند و در این صورت این مورد به شکلی تهدیدی برای ایران به حساب آید.
مشکل تأمین امنیت خط لوله تاپی حل نشده است
محمد خطیبی - نماینده سابق ایران در اوپک در این رابطه به ایسنا اظهار داشت: بحث این خط لوله تازه نیست و از مدت ها پیش جزو یکی از گزینه ها بوده اما مشکل اصلی بحث امنیت این خط لوله بوده و این سوال مطرح است که چه کسی می خواهد امنیت این خط لوله را فراهم کند؟ باتوجه به مسائلی که در افغانستان به وجود آمده، هنوز این کشور ناامن است، ازاین رو باید بزرگترین مشکل و مانع اجرای این طرح را مبحث امنیت عنوان نمود.
وی با تکیه بر این که امنیت انرژی برای کشورهایی که قصد ایجاد این خط را دارند، بسیار مهم می باشد و اگر امنیت وجود نداشته باشد، مشکلات باقی خواهد ماند، خاطرنشان کرد: اگر مشخص شود چه کسی می خواهد امنیت این خط لوله را فراهم آورد، میتوان در مورد آن صحبت کرد اما کماکان با عنایت به این که شرایط افغانستان تثبیت شده نیست، نمی توان نسبت به آن اظهار نظر کرد، هرچند که در افغانستان گروه نظامی سرکار آمده اما بحث دولت فراگیر است، دولتی که بتواند تمام گروه ها را راضی کند.
این کارشناس اضافه کرد: در مقاطعی از زمان بحث خط لوله تاپی جدی می شود اما در کل تا بحث امنیت حل نشود، اجرای این طرح تسریع نمی گردد، تا وقتی که آمریکایی ها در آنجا حضور داشتند، نتوانستند چنین تضمین امنیتی برقرار کنند و سوال این است که آیا گروهی مانند طالبان می تواند امنیت را برقرار کند؟
خطیبی ضمن اشاره به تأثیر این خط لوله بر نافع ایران اظهار داشت: ما نمی توانیم درباره منافع کشورهای دیگر تصمیم بگیریم، کشورهایی که احتیاج به گاز دارند، حق دارند که به دنبال تأمین آن از نزدیک ترین منبع باشند؛ گزینه های گوناگونی وجود دارد، ایران یک منطقه امنی بوده و می تواند به امن ترین روش تأمین نیاز انرژی کشورهای مصرف کننده را داشته باشد اما اختیار با کشورهاست که چه گزینه ای را انتخاب می کنند.
وی با اشاره به اینکه این حق مصرف کنندگان است که گزینه های مختلف را بررسی و گزینه ای را که با منافع آنها سازگار است انتخاب کنند، اظهار داشت: ایران و تأمین کنندگان دیگری برای گاز وجود دارند و این مصرف کنندگان هستند که می توانند انتخاب کنند و هزینه انتخاب خویش را هم باید بپردازند.
نمی توان از ایران چشم پوشی کرد
این کارشناس ارشد حوزه انرژی ضمن اشاره به تأثیر این خط در نقش ایران در صادرات نفت و گاز آسیای میانه، اظهار نمود: مشکل گاز در غرب اروپا وجود دارد و مبحث گاز بسیار جدی است؛ این گونه نیست که در همه جا گاز وجود داشته باشد، منابع گاز محدود است و تا یک زمان خاص میتوان تولید داشت، ازاین رو از ایران بعنوان بزرگترین منبع نمی توان چشم پوشی کرد.
خطیبی با اشاره به اینکه ایران هم حق دارد که مقاصد صادراتی خویش را انتخاب نماید و گزینه های ایران هم متفاوت می باشد، اظهار داشت: منابع محدود است و مصرف کنندگان باید با دقت ارزیابی و کشوری که با منافع آنها سازگار است، را انتخاب کنند. در این بین گزینه هایی برای ایران وجود دارد و اگر این مقاصد نشوند، مقاصد دیگری وجود دارد همسایگان ما متقاضی گاز هستند.
به نقل از ایشان، اگر این رقابت سالم باشد، مشکلی وجود ندارد، اما اگر رقابت سالم نباشد، درنهایت مصرف کننده ضرر می کند و هزینه انتخاب های سیاسی که معمولاً هم هزینه های زیادی است را متحمل می شود.




منبع:

1400/08/09
12:02:52
5.0 / 5
594
تگهای خبر: ارز , تولید , راه اندازی , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور