گزارش شمال صنعت به نقل از مهر:

كدام صنایع ظرفیت بالایی برای اشتغال زایی دارند؟

كدام صنایع ظرفیت بالایی برای اشتغال زایی دارند؟ شمال صنعت: برخی صنایع كشور باوجود ظرفیت بالای اشتغال، بدلیل ضعف در سیاست های توسعه بازار با ظرفیت خالی اشتغال مواجهند.


به گزارش شمال صنعت به نقل از مهر، نگاه آماری به وضعیت سهم اشتغال صنایع مختلف از كل اشتغال صنعت كارخانه ای نشان می دهد، به رغم اینكه سیاست گذاران اشتغال خیلی از صنایع همچون پوشاك و مبلمان را از صنایع دارای ظرفیت اشتغال عنوان می كنند، اما سهم بازار كار این صنایع نسبت به كل صنعت كارخانه ای كشور بسیار پایین است. بررسی سهم اشتغال صنایع به تفكیك رشته فعالیت های اقتصادی نسبت به كل اشتغال صنایع كارخانه ای كشور نشان داده است كه صنایع غذایی و آشامیدنی بیشترین سهم اشتغال را از كل اشتغال صنایع كارخانه ای به خود مختص كرده است. همین طور صنایع تولید محصولات كانی غیرفلزی، تولید وسایل نقلیه موتوری تریلر و نیم تریلر، صنایع تولید مواد و محصولات پتروشیمی بیشترین میزان سهم اشتغال را در میان صنایع كارخانه ای به تفكیك رشته فعالیت های اقتصادی دارند. صنایعی مانند بازیافت، تولید چوب و محصولات وابسته، تولید ماشین آلات اداری، صنایع نشر و چاپ، تولید پوشاك و تولیدات دباغی و چرم سهم پایینی در اشتغال از كل صنایع كارخانه ای دارند. البته خیلی از همین صنایع كه سهم پایینی در اشتغال دارند همچون پوشاك از صنایع دارای ظرفیت اشتغال هستند اما طی سالهای گذشته بدلیل قاچاق گسترده و ضعف سیاست های دولت و همین طور خلأ سیاست های توسعه بازار كار و عدم توجه به بازارهای فروش ظرفیت سازی نشدند.

بر اساس برآوردهای صورت گرفته هم اكنون صنعت پوشاك كشور ظرفیت اشتغال حدود ۲ میلیون نفری در كشور را دارد اما اشتغال بالفعل این صنعت حدود ۴۵۰ هزار نفر اعلام می شود. به عبارتی در صنعت پوشاك ظرفیت ایجاد ۱.۵ میلیون شغل وجود دارد اما به سبب عدم سیاستگذاری در اتصال به بازارهای فروش بین المللی از سال های گذشته و از طرف دیگر نیروی ماهر، این صنعت در زمره صنایع كم اشتغال قرار گرفته است.
نكته ضروری اینكه بر خلاف آنچه كه تصور می شود، در دوران تحریم تمام صنایع متأثر از این شرایط نه تنها با ركود مواجه نمی شوند، بلكه فضای رونق برای آنها فراهم خواهد شد؛ مشروط بر اینكه از طرف سیاست گذاران فضای كسب و كار اختصاصی برای این فعالیت ها به خوبی مدیریت شوند.
در دوران تحریم، صنایع از منظر میزان تأثیر پذیری به سه گروه قابل تقسیم بندی هستند؛ رسته فعالیت هایی كه با «رونق» مواجه می شوند، رسته فعالیت هایی كه گرفتار «ركود» می شوند و رسته فعالیت هایی كه «كمتر» تأثیر می پذیرند.
به عنوان مثال رسته فعالیت های پایین دستی پتروشیمی، پوشاك و مبلمان همچون رسته هایی هستند كه در دوران تحریم رونق می گیرند كه رویكرد مداخله ای دولت برای این رسته از فعالیت ها، باید كاهش توجیه اقتصادی قاچاق و كاهش هزینه باشد. این صنایع با سیاست های مداخله ای می توانند رشد كنند.
«حمایت از حفظ و كسب بازارهای داخلی و منطقه ای» و «حذف موانع قانونی و مقرراتی موجود برای روان سازی كسب و كار» از دیگر اقدامات حمایتی برای این نوع از كسب و كارها خصوصاً در دوران تحریم است.
در عین حال، فرش و زعفران همچون فعالیت هایی هستند كه تأثیر اندكی از شرایط تحریم می گیرند كه برونداد این رسته ها در دوران تحریم، نهایتاً تداوم وضعیت موجود با هزینه مبادلاتی بیشتر است اما برای این دسته از فعالیت ها باز دولت با رویكرد حفظ وضعیت موجود و در پیش گرفتن سیاست حمایتی می تواند تأثیر تحریم ها را به حداقل برساند.


منبع:

1398/02/19
11:46:33
5.0 / 5
4180
تگهای خبر: اشتغال , اقتصاد , پتروشیمی , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور