در راستای تحقق شعار سال بررسی شد؛

خلأهای تولید در استان سمنان، بهین یاب راهی برای رونق تولید

خلأهای تولید در استان سمنان، بهین یاب راهی برای رونق تولید شمال صنعت: تولید داخلی در استان سمنان همچنان با خلأهایی و مشكلاتی روبرو است، موانعی كه برای رفعشان تلاش های بسیاری صورت گرفته است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها – محمد حسن مقدم نیا: سایه سنگین مشكلات بر دوش سرمایه گذاری استان سمنان همچنان وجود دارد و این امر سبب شده تا تولید محصولات داخلی در استان باز با چالش روبرو شود، از طرف دیگر اما تلاش های بسیار خوبی از طرف دولت برای رفع این خلأ ها صورت گرفته است.
دولت از شروع سال ۹۷ در استان سمنان با ادامه طرح بهین یاب، ویژه تسهیلات بانكی با شرایط مناسب در امتداد حمایت واحدهای تولیدی گام های خوبی برداشته است تا جایی كه بگفته اسودی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان تا ابتدای اسفندماه جاری ۵۴۰ میلیارد تومان تسهیلات رونق تولید سامانه بهین یاب برای واحدهای تولیدی استان پرداخت شده است همین طور یك هزار و ۷۴۱ واحد تولیدی متقاضی دریافت تسهیلات این سامانه شده اند.
بهین یاب راهی برای رونق تولید
بهروز اسودی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینكه ۲۴۲ واحد تولیدی استان این وام ها را از سامانه بهین یاب دریافت نمودند، بیان داشت: در بخش رفع موانع تولید استان و با اهتمام اعضای كارگروه، مشكلات ۶۹۹ واحد تولیدی از شروع سال ۹۷ تا كنون بررسی شده است.
این امر نشان داده است كه تلاش دولت در امتداد رفع مشكلات واحدهای تولیدی نسبتاً خوب بوده اما چرا هنوز سایه سنگین مشكلات بر سر تولیدات ما آوار است تا جایی كه بسیاری معتقدند در تحقق شعار سال مد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی در بعضی بخش های استان هنوز با نقطه ایده آل فاصله داریم؟

كمبود بازار یكی از اشكالات تولید است
علی رضا معصومی مدرس دانشگاه در پاسخ به این سوال معتقد است: دو عامل سبب می شود تا ما در پشتیبانی از تولیدات داخلی استان سمنان هیچ گاه نتوانیم ۱۰۰ درصد موفق باشیم نخست اینكه همه مشكلات واحدهای تولیدی ما با وام حل نمی گردد یعنی واحدهای ما امروز مشكلات عدیده دیگری مانند كمبود بازار، مشكلات كارگری و بیمه، تأمین اجتماعی، مالیات، كمبود آب، موانع صنفی، فرسودگی ابراز آلات، فقدان برخی تكنولوژی ها و ده ها مورد دیگر روبرو هستند و مانع دوم این است كه همچنان نتوانسته ایم در بخش سرمایه گذاری موفق عمل نماییم.
وی می افزاید: ظرفیت های بومی استان سمنان برای سرمایه گذاری اگر به موقع و درست به كار گرفته شوند می توانند به تولید مناسب با اقلیم و نیاز بازار منجر شوند این تولید بالقطع می بایست به یك بازار منتهی شود كه یافتن آن یكی از دغدغه های بخش تولید شمرده می شود سپس یافتن بازار باید تولیدات استان به سمت برندسازی پیش بروند و آنجا است كه می توانیم شاهد ارتقای كیفی محصولات باشیم این امر سبب می شود تا بطور خودكار سرمایه ها به سمت استان سرازیر شود، تولید رونق گیرد و از آن مهمتر بازار مطالبه محصولات تولیدی در درون استان را داشته باشد اینجا نقطه عطف تحقق شعار سال ۹۷ مد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
موانع سرمایه گذاری برای ارتقای تولید
موانع سرمایه گذاری به دو بخش قانونی كه عموماً دست دولتمردان و مسئولان درباره آنها بسته است و عملكردی شامل روش اجرای مقررات و تصمیمات مسئولان در سطح استان، تقسیم می شود سرمایه گذاری یكی از طریق هایی است كه پشتیبانی از تولید داخلی در سایه آن شكل می گیرد اما این كلاف پیچیده مشكلات و موانع تولید سری دراز دارد چونكه خودِ مقوله سرمایه گذاری هم با موانعی روبرو است.
غلامرضا غمزه فعال اقتصادی معتقد است: موانع سرمایه گذاری یكی از مباحثی است كه همواره در این زمینه بر روی داشته های استان سمنان در تمامی بخش ها مطرح می شود موانعی كه به دو بخش قانونی كه عموماً دست دولتمردان و مسئولان استانی درباره آنها بسته است و عملكردی شامل روش اجرای مقررات و تصمیمات مسئولان در سطح استان، تقسیم می شود.
این فعال اقتصادی می گوید: سرمایه گذاری در استان سمنان به واسطه استعدادهای فراوان همیشه سوژه جذاب بوده است، از قریب به ۶۰ ماده معدنی دارای ارزش افزوده كشور ۴۲ نوع ماده در این استان یافت می شود و واحدهای صنعتی فعال با مزیت نزدیكی به پایتخت در این استان وجود دارد و علاوه بر سه منطقه ویژه اقتصادی سمنان، گرمسار و دامغان دو منطقه ویژه اقتصادی میامی و شاهرود باز در این استان مصوب شده اند یعنی در استانی كه هشت شهرستان دارد شاهد وجود پنج منطقه ویژه اقتصادی هستیم كه نشان از ظرفیت های خوب این استان در زمینه تولید می دهد.
اما دولت برای رفع این موانع باید چه كند؟ علی اصغر جمعه ای رئیس اتاق بازرگانی سمنان در این باره به خبرنگار مهر می گوید: یكی از نیازهای استان در حوزه سرمایه گذاری تدوین برنامه راهبردی است، وی برای تولیدات استان سمنان موانع متعددی را بر می شمارد كه یكی از آنها برنامه جامع برای رفع مشكلات بنگاه های اقتصادی از طرف دولت می باشد كه شامل مواردی چون مالیات، قوانین، بروكراسی و سایر مسائل این حوزه است.
وی می گوید: باید با نمایش برنامه اصولی از تعطیلی واحدهای تولیدی و بیكار شدن شاغلان در آنها جلوگیری كرد البته باید اصرار كرد كه امروز تولیدكننده واقعی باید شناسایی و حمایت شود و این امر رسالت دستگاه های دولتی است.

ظرفیت های تولید فراوان هستند
رئیس اتاق بازرگانی سمنان با اشاره به اینكه ۲۶ شهرك صنعتی و بیشتر از دو هزار پروانه صنعتی در استان كه این موارد جدای از بحث گردشگری و معدن و … در زمره ظرفیت های تولیدی استان محسوب می شوند، می گوید: دولت و بخش خصوصی با تعامل یكدیگر باید زمینه حضور سرمایه گذاران را فراهم آورند چونكه این امر از عهده تنها یك نهاد مثل صنعت معدن بر نمی آید و همه نهادهای ذی ربط باید درباره آن اهتمام داشته باشند.
به هم ریختگی اقتصادی در برنامه های اقتصادی و لزوم حركت یكپارچه برمبنای استراتژی واحد از دیگر مسائلی است كه جمعه ای آنرا مطرح می كند و می افزاید: عدم همكاری برخی بانك ها با واحدهای تولیدی، سرمایه گذاران و … همین طور بروكراسی پیچیده اداری از دیگر موانع سرمایه گذاری است این در شرایطی است كه نزدیكی سمنان به تهران یك مزیت است اما وقتی سرمایه گذار چنین مسائلی را می بیند رغبتش را از دست می دهد.
دولت باید چه كند؟ این سوالی است كه فعالان اقتصادی برای پاسخ به آن نظرات مختلفی دارند، روح الله عرب عامری فعال اقتصادی حوزه معادن و مدرس دانشگاه در بخش معدن در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: در سال ۹۵ سپس ۱۵ سال مهاجرت قصد سرمایه گذاری در زادگاه خودرا داشتم كه موانع متعددی همچون بروكراسی پیچیده اداری در شاهرود یكی از مسائلی بود كه در واقع موجبات شگفتی را برای من آفرید منتهی در مقطعی تنها نیازمند اعلام نظر اداره گاز و آب برای زیرساخت های سرمایه گذاری بودم كه دو استعلام ۴۵ روز به طول انجامید این در حالی بود كه در استان اصفهان استعلام ها حتی در شهرستان ها باز بیشتر از هشت روز طول نمی كشند.
وی دیگر مانع تولید در استان سمنان را عدم تفویض اختیارات ادارات كل به شهرستان ها می داند و معتقد می باشد اگر شهرستان ها از پس همین استعلام های ساده خودشان هم بر بیایند مدت زمان صرف شده برای یك استعلام بالقطع به زیر ۱۰ روز كاهش خواهد یافت از طرف دیگر هستند كسانی كه با رویكرد منفی نسبت به سرمایه گذاری بعضاً موجب می شوند تا سرمایه گذاران به استان های دیگر بروند.
فرش قرمز زیر پای سرمایه گذاران
قوانین هستند كه استعلام یك سرمایه گذاری را در بخش خصوصی به ده ها اداره پیوند می زنند و اگر مجری قانون بخواهد تك تك آنها را اجرا نماید سیری ۴۰ روزه پیش پای سرمایه گذار خواهد بود شعار فرش قرمز زیر پای سرمایه گذاران سال ها است كه در استان سمنان مطرح می شود به خصوص این مساله در زمان محمدرضا خباز استاندار سابق سمنان بطور جدی تری در دستور كار قرار گرفت این مساله حتی با برگزاری بیشتر از ۱۱۰ نشست رفع موانع تولید و سرمایه گذاری استان در كمتر از یك سال و نیم جدی بودن خودرا باز نشان داد این روند در دوران چاوشی هرچند با شدت كمتر اما بازهم تداوم یافت اما با روی كار آمدن آشناگر باز نشست های این حوزه برگزار می گردد اما كارشناسانی مانند عبدالعلی مهدوی حسینی معتقدند خباز به سبب بی برنامگی در زمینه اقتصادی و جذب سرمایه گذاری در این امر ناكام ماند.
وی كه مدرس دانشگاه در رشته اقتصاد در یكی از دانشگاه های تهران است، می گوید: یكی از دلایلی كه مسئولان در استان سمنان نمی توانند دست به شگفتی در زمینه سرمایه گذاری بزنند این است كه دولت باید در این راستا برنامه ای داشته باشد از طرف دیگر ما باید بپذیریم كه در بسیاری موارد دولت ها باز بی تقصیر هستند چونكه قوانین ما نقص دارند مثلاً قوانین هستند كه استعلام یك سرمایه گذاری را در بخش خصوصی به ده ها اداره پیوند می زنند و اگر مجری قانون بخواهد تك تك آنها را اجرا نماید سیری ۴۰ روزه پیش پای سرمایه گذار خواهد بود.
این مدرس دانشگاه می گوید: در بخشی كه تقصیر به دولت باز می گردد ما دو كمبود در استان سمنان داریم نخست بسته های پیشنهادی سرمایه گذاری كه بطور زیبا و سرمایه گذار پسند با چند زبان ترجمه شده و حاوی تمام اطلاعات مورد نیاز سرمایه گذار باشد یعنی در آن مزیت های سرمایه گذاری و معایبش حتی با عكس و تصویر به سرمایه گذار نمایش شود و دوم فردی كه مذاكره كننده باشد یعنی كسی كه با علم و آگاهی به زمینه های گوناگون سرمایه گذاری در بدو ورود یك سرمایه گذار ایرانی و خارجی قدرت نشاندن او پای میز مذاكره و بستن قرار داد داشته باشد، ما بنظر می رسد در این دو زمینه ضعف داریم.

ارتباط خوبی بین مسئولان و سرمایه گذاران وجود دارد
برخی موانع مانند قوانین منسوخ و قدیمی برای سرمایه گذاری مشكلاتی را به وجود آورده كه از نمایندگان می خواهیم در امتداد رفع آنها گام بردارند به سخنان بهروز اسودی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان باز می گردیم، وی با اشاره به اینكه برای بالاتر رفتن آمار تولید ناخالص ملی بخش خصوصی باید وارد عمل شود پس باید پشتیبانی از آنها را افزایش داد، می گوید: شهرك های صنعتی یكی از بهترین زمینه های ورود و پشتیبانی از بخش خصوصی هستند.
اسودی با اشاره به اینكه ارتباط خوبی با سرمایه گذاران در استان سمنان وجود دارد، اشاره كرد: اهتمام داریم با بیان مزیت های استان در زمینه ایجاد رغبت در فعالان حوزه سرمایه گذاری اقدام نماییم كه در بسیاری موارد خوشبختانه شاهد ورود خوب سرمایه گذاران در استان بوده ایم اما هنوز برخی موانع مانند قوانین منسوخ و قدیمی برای سرمایه گذاری مشكلاتی را به وجود آورده كه از نمایندگان می خواهیم در امتداد رفع آنها گام بردارند.
برای برون رفت از مشكلات حوزه سرمایه گذاری باید چه كرد؟ بنظر می رسد با عنایت به مواردی كه عنوان شد، ایجاد بسته سرمایه گذاری و نمایش آن توسط چانه زنان اقتصادی و آشنا با دیپلماسی در استان سمنان در كنار رفع بروركراسی پیچیده اداری كه می تواند بوسیله تفویض اختیارات ادارات كل به ادارت شهرستانی صورت گیرد یكی از راهكارهای برون رفت از موانع سرمایه گذاری باشد از طرف دیگر باید قوانین این حوزه تغییر كنند همین طور نهادهایی مانند بانك ها باز باید با تسهیل در شرایط وام هایشان در بدو امر سرمایه گذاران را حمایت كنند.

1397/12/27
22:27:27
5.0 / 5
4559
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور