برای تعیین تكلیف سپرده های كلان غیرمجازها

۱۵ هزار میلیاردر نیامدند!

۱۵ هزار میلیاردر نیامدند! شمال صنعت: در جریان تعیین تكلیف سپرده گذاران كلان و میلیاردی، پنج موسسه غیرمجاز منحل شده كه قرار بود در زمانی مشخص برای مراجعه، تحویل مستندات و مدارك آمده و حساب های خویش را تعیین تكلیف كنند تا سپرده های آن ها پرداخت گردد، آخرین آمارها از این حكایت دارد كه از حدود ۲۶ هزار نفری كه مشمول این طرح بودند، نزدیك به ۱۵ هزار نفر رجوع نكردند. با عنایت به اینكه سپرده گذاران همواره با تجمع و اعتراض خواستار رسیدگی به وضعیت خود شده بودند، این عدم رجوع جای تامل دارد و وجود حساب های ساختگی را تا حد زیادی تائید می كند.



به گزارش شمال صنعت به نقل از ایسنا، تعیین تكلیف سپرده گذاران پنج تعاونی منحل شده فرشتگان، ثامن الحجج، افضل توس و البرز ایرانی ها و آرمان از ۲۱ خردادماه سال جاری وارد فاز تازه ای شد و سپرده های كلان در راه تعیین تكلیف قرار گرفت. از این رو با تصمیم كمیته متشكل از نمایندگان سران سه قوا برای رسیدگی به وضعیت موسسات غیرمجاز پرداخت وجوه تا یك میلیارد تومان و بالاتر به مرحله اجرا درآمد و قرار شد طی فرآیندی سه مرحله ای این سپرده گذاران بتوانند سپرده های خویش را پس از مدت ها تعیین تكلیف كنند.

طبق جدول زمانبندی كه بانك مركزی در خردادماه اعلام نمود قرار بود از ۲۱ خردادماه تا ۱۱ مردادماه زمان برای رجوع سپرده گذاران و عرضه مدارك باشد، همینطور به صورت همزمان از ۲۷ خردادماه تا ۳۰ مردادماه بررسی مدارك توسط بانك مركزی انجام شده و از دوم تیرماه تا سوم شهریورماه هم به صورت همزمان پرداختی ها به سپرده گذاران صورت گیرد، اما با آخر مهلت رجوع سپرده گذاران برای عرضه مدارك بار دیگر بانك مركزی اعلام نمود كه این زمان تمدید شده و تا آخر مردادماه می تواند با رجوع به بانك های عامل و تحویل مستندات سپرده های خویش را دریافت كند.

این در حالی است كه بر مبنای اعلام بانك مركزی از مجموع سپرده گذاران این پنج تعاونی تا پیش از این مرحله حدود 98 درصد تعیین تكلیف شده و تا دو درصد دیگر كه سپرده های كلان و میلیاردی را شامل می شد، باقی مانده بودند. اما در این بین آمار تامل برانگیزی از عملكرد تعیین تكلیف این سپرده گذاران از خرداد تا كنون وجود دارد؛ به صورتی كه از مجموع ۲۵ هزار و ۹۸۰ نفر سپرده گذاری كه در این پنج موسسه باقی مانده و باید تعیین تكلیف می شدند، تابحال حدود ۱۰ هزار و ۳۱۶ نفر مراجعه نموده و مستندات را تحویل دادند. از این تعداد مستندات ۸۷۱۴ نفر توسط بانك مركزی تایید شده و مبلغی نزدیك به ۶۰۲ میلیارد تومان بابت آن ها پرداخت شده است.

همچنین از مجموع افرادی كه می توانستند رجوع به بانك ها برای تعیین وضعیت خود رجوع كنند، این كه حدود ۱۵ هزار نفر در این فاصله حدود دو ماهه رجوع نكرده اند، جای سوال دارد. به هر حال با عنایت به اعتراضات و تجمعاتی كه از جانب سپرده گذاران این تعاونی ها و موسسات وجود داشت تا وضعیت سپرده های كلان بزودی مشخص شود، به نظر می رسید كه در زمان سریع تری برای تعیین تكلیف خود رجوع كنند كه این اتفاق نیفتاده است. این آمار تا حدی موضوعات دیگری را تقویت می كند؛ قبل از این بانك مركزی از سپرده گذاران خواسته بود برای رسیدگی به وضعیت خود حتما اسناد و مدارك مربوط به منشا حساب های خویش را تحویل دهند تا بتوان به درخواست های آن ها رسیدگی كرد.

هرچند دلیل هم به صورت مستقیم از جانب بانك مركزی اعلام نشد اما ظاهرا به این برمی گشت كه در میان حساب های موجود بسیاری مربوط به حساب های ساختگی بود كه منشاء واقعی نداشتند و از جانب كاركنان و افراد فعال در این تعاونی ها در زمان فعالیت شكل گرفته بود. از این رو برای این كه مشخص شود كدام یك از حساب ها واقعی بوده و باید بابت آن پرداختی صورت گیرد، بانك مركزی درخواست تحویل اسناد و مدارك حساب را بیان كرد.

در این حالت به نظر می آید بخشی از عدم این رجوع می تواند ناشی از آن باشد كه اسناد و مدارك برای اثبات وجود چنین حساب هایی وجود ندارد و حساب های ساختگی را تائید می كند. البته سوی دیگر ماجرا هم مورد توجه است و آن این كه بعید نیست برخی حتی با داشتن حساب های واقعی به علت این كه مدارك و یا فیش های واریزی خود طی این سال ها را نگه نداشته اند و در اختیار ندارند، نتوانستند برای دریافت سپرده های خود اقدام نمایند. به هر حال انتظار گزارشی از جانب بانك مركزی می تواند معمای عدم رجوع این ۱۵ هزار نفر را تا حدی مشخص نماید.
باید خاطرنشان كرد كه در جریان ساماندهی موسسات غیرمجاز كه به صورت جدی از حدود سه سال قبل در دستور كار بانك مركزی قرار گرفت، تعاونی های بزرگی همچون ثامن الحجج، فرشتگان، البرز ایرانیان، آرمان و افضل توس منحل شده و فعالیت آن ها متوقف گردید. در این مسیر تعهدات این موسسات به بانك های عامل واگذار شد؛ به گونه ای كه تعهدات ثامن الحجج به بانك پارسیان، فرشتگان به كاسپین، البرز ایرانی ها به بانك تجارت، آرمان به موسسه ملل و افضل توس به بانك آینده واگذار شد.
بانك مركزی هم در ازای شناسایی دارایی و اموال این موسسات با اختصاص خط اعتباری كه در آخرین آمار تا بیش از 20 هزار میلیارد تومان می رسد، تعیین تكلیف سپرده گذاران را در دستور كار قرار داد. تا پیش از تعیین تكلیف سپرده گذاران یك میلیاردی و بالاتر جریان بدین سان پیش رفت كه برای سپرده گذاران فرشتگان تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان تعیین تكلیف شده و بالاتر از این مبلغ هم تا ۲۰۰ میلیون تومان دریافت كرده بودند و در مرحله جدید می توانستند با هر مبلغ سپرده ای مراجعه نموده و افراد تا سقف یك میلیارد تومان كه قبل از این تا ۲۰۰ میلیون تومان دریافت كرده بودند مابقی آن را تا حداكثر ۸۰۰ میلیون تومان بگیرند.
اما در ارتباط با ثامن الحجج هم كه پرداختی ها تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان هم پیش رفته بود، روال به همین ترتیب بوده و تا سقف یك میلیارد تومان می توانستند مانده را تا حداكثر ۷۰۰ میلیون تومان دریافت كرده و بالاتر از این سقف هم تا یك میلیارد تومان دریافت نمایند. سپرده گذاران افضل توس، آرمان و البرز ایرانی ها كه قبل از این تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان دریافت كرده و سپرده گذاران با ارقام بالاتر هم هر كدام ۱۰۰ میلیون تومان گرفته بودند هم می توانستند با رجوع به شعب بانك های مربوطه تا سقف یك میلیارد تومان مانده را دریافت كرده و بالاتر از این رقم هم یك میلیارد تومان بگیرند.




1397/05/13
13:32:15
5.0 / 5
5038
تگهای خبر: بانك مركزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور